Ijsblokjesmaker – koud heeft veel vormen 

Een horecagelegenheid zonder ijsblokjes, dat is vragen om problemen. Vooral de natte horeca kan er niet zonder. Hoe kun je anders een fijne whisky on the rocks presenteren? Net als een koffiezetmachine dien je ook een ijsblokjesmachine paraat te hebben staan. Hoe groot of klein zo’n ijsblokjesmaker moet zijn, is vooral afhankelijk van het aantal blokjes dat je gemiddeld per dag verbruikt. 

Zes typen horeca ijs uit een ijsblokjesmaker? 

Een IJsblokjesmachine gaat niet over één nacht ijs. Of eigenlijk gaat niet over één soort ijsblokje. Weliswaar is het koude kubusblokje het meest geproduceerde ijsblokje maar vaak genoeg is ook ander ijs nodig. Een goede ijsblokjesmachine kan vaak al die typen ijs ook voor elkaar krijgen. Dit artikel gaat verder in op zes soorten ijs waar de horeca de meeste behoefte aan heeft. 

Kubus ijs 

De bekende vierkante blokjes gaan ook wel door het leven als dobbelsteen ijs. Ze zijn vrij fors en smelten dus langzaam hetgeen de koeling goed doet. Sommige machines laten je kiezen uit grotere en kleinere blokjes. 

Schilfer ijs uit de ijsblokjesmaker 

Zet je rode hoed maar op en hang je baard onder je kin. Want schilfer ijs hoort bij Kerst. Het is vrij zacht en lijkt verdacht veel op sneeuw. Een ander woord is scherfijs. In de horeca zie je dit ijs terug bij het voedseltransport. Ook kun je het in kompressen stoppen om daarmee blessures te verzachten. Schilfer ijs glinstert je tegemoet op vismarkten, in supermarkten en bij buffetten. 

Nugget ijs 

Dit is kauwbaar ijs, zacht genoeg voor in de mond maar desondanks ook stevig genoeg om koelte te veroorzaken. Nugget ijs wordt vaak gemaakt voor restaurants, cafés en instellingen in de zorg. Bij bars zweeft nugget ijs door smoothies en koude dranken. Andere termen voor nugget ijs zijn kiezel ijs of pellet ijs. 

Halvemaantjes ijs uit een ijsblokjesmaker 

Soms hebben ijsblokjes de grappige vorm van halvemaantjes. Die geven meteen een zekere chic aan je drankje, vandaar dat ze geregeld ronddrijven in mixdrankjes. De betere keuken en de upgrade bar gebruikt ze geregeld. 

Gastronomisch ijs 

Nog chiquer dan halvemaantjes ijs is gastronomisch ijs. Die heeft een cilindervormig of achthoekig voorkomen. Heb je verder niets te doen aan de bar, dan kun je nog altijd in je glas kijken en zien hoe de vorm langzaam verandert door het smelten van het ijs: van een volle trommel naar een inzakkende zak, bijvoorbeeld. Gastronomisch ijs wordt geserveerd in exclusieve feestzalen, meer-sterren restaurants en late night bars. 

Een ijsblokjesmaker die glad ijs levert? 

Alle ijs is toch glad? Zeker als het begint te smelten. De gladde aard van ijsblokjes is er omdat aan de buitenzijde van de blokjes de moleculen veel sneller trillen dan de moleculen in het hart van de blokjes. De wat vloeibare touch van zo’n blokje geeft dat gladde gevoel. 

Variatie in ijsblokjesmakers 

De ene ijsblokjesmachine is echt de andere niet. Bekijk eerst eens de capaciteiten en de mogelijkheden van de diverse machines. Je hebt niets aan een apparaat als je de helft van de mogelijkheden niet gebruikt. Sommigen leveren zo’n vier kilo aan ijsblokjes, anderen kunnen gerust dertig kilo per dag leveren. Check ook even hoe de watertoevoer is naar de ijsblokjesmaker. Er zijn er die je eigenhandig steeds van water moet voorzien. Maar ook heb je machines die je op de waterslang kunt aansluiten. Dan heb je er verder geen omkijken meer naar.